Türkiye – Katar Askeri İşbirliği Anlaşması Basın Açıklaması
TBMM Dışişleri Komisyonunun 2 Mart 2015 tarihli Toplantısında Görüşülen ve Kabul Edilen “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Askeri Eğitim, Savunma Sanayii ile Katar Topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin Konuşlandırılması Konusunda İşbirliği Anlaşması” ile ilgili olarak TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat ÇONKAR Tarafından Yapılan Açıklamadır.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve İstanbul MilletvekiliAhmet Berat ÇONKAR başkanlığında, 02.03.2015 tarihinde toplanan TBMM Dışişleri Komisyonu,uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunduğuna dair 6 kanun tasarısını görüşerek, kabul etti.
Bu çerçevede TBMM Dışişleri Komisyonunun gündemin 1. sırasında görüşerek kabul ettiği, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Askeri Eğitim, Savunma Sanayii ile Katar Topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin Konuşlandırılması Konusunda İşbirliğini içeren Anlaşmanın gerekçesinde;
– Askeri eğitim, savunma sanayi, ortak askeri tatbikat ve taraflar arasında kuvvetlerin konuşlandırılması alanında işbirliğinin güçlendirilmesi için bir mekanizma kurulması,
– Askeri lojistik alanında işbirliği yapılması,
– Askeri kurumlarda danışman personel görevlendirilmesi ve personel mübadelesi,
– Taraflar arasında personel ve askeri ekipman mübadelesinde bulunulmasının amaçlandığı ifade edilmektedir.
Anlaşma, askeri eğitim, savunma sanayii, ortak askeri tatbikat ve taraflar arasında, kuvvet konuşlandırılması alanında işbirliğinin güçlendirilmesi maksadıyla gerekli usul ve esasları tespit etmektedir. Bu anlaşmayla, iki taraf arasındaki mevcut dostane ilişkilerin uluslararası kurallar ve anlaşmalara uygun olarak geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Ülkemiz, Körfez ülkeleriyle ilişkilerine stratejik bir perspektiften bakmaktadır. Bu stratejik bakışımızın en önemli unsuru bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarını desteklemektir. Bu anlaşma ülkemize esasen tarihsel olarak bildiğimiz ve etkin olduğumuz bu bölgede stratejik bir zemin kazandıracaktır.
Komisyonumuzca onaylanan bu anlaşmayla aynı zamanda savunma sanayii ve askeri eğitim konularında yakın işbirliği yapılması öngörülmektedir. Esasen ülkemizin savunma sanayii ve askeri işbirliği ile eğitim alanlarında Körfez ülkelerinin çoğuyla imzalamış olduğu anlaşmalar ve mutabakat muhtıraları bulunmaktadır. İleride benzeri anlaşmaların diğer Körfez ülkeleriyle yapılması da mümkündür. Körfez bölgesinde çeşitli ülkelerin benzeri angajmanları bulunmaktadır.
Anlaşma Katar topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiğinde konuşlandırılmasına imkan tanımakla birlikte, her bir tatbikat, ikili manevra, askeri eğitim faaliyeti ve kuvvet konuşlandırmaları için ayrı mutabakatlar gerekecektir. Anlaşmanın uygulanması kapsamında Katar’ın da tabiatıyla ülkemize askeri personel göndermesi mümkündür.
Sözkonusu Anlaşma ile Katar’la daha önce bu konularda yapılmış olan anlaşmalardaki güncelleme gereksinimi de karşılanmış olmaktadır.
Anlaşmanın içerik ve kapsamının açık olduğu, içerisinde yer alan hususlar dışında herhangi bir amaca hizmet etmesinin sözkonusu olmadığı, bu bakımdan, Anlaşmaya kapsamı dışında bir anlam da yüklememek gerektiği, Anlaşmanın ABD ile yapılan “Eğit-Donat” anlaşmasıyla, ya da çeşitli iddialarda dile getirildiği gibi ABD’nin Katar’da bulundurduğu Merkezi Komuta Kuvveti (CENTCOM) faaliyetleriyle herhangi bir alakasının bulunmadığı değerlendirilmektedir.
Tasarı şeffaflık içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin uluslararası anlaşmalar için öngörülen onay süreçlerini izlemektedir.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla arz olunur.
rn