İSİPAB 10. Konferansı İstanbul'da Başladı
İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Konferansı’nın 10. oturumu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek’in ev sahipliğinde başladı.
Hilton İstanbul Bomonti Otel’de düzenlenen konferansa; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat ÇONKAR, Milletvekilleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Selami Altınok, Milletvekilleri, İSİPAB Genel Sekreteri Mahmud Erol Kılıç, İSİPAB üyesi ve gözlemcisi ülkeler ile kuruluşların parlamentolarından 21 İslam ülkesinin Meclis Başkanı ve 11 ülke Meclis Başkan Yardımcısı düzeyinde olmak üzere 60’a yakın heyet katıldı.
Siyasi, ekonomik, kültürel, sosyal, hukuki ve kurumsal konularda İslam dünyasını ilgilendiren sorunların görüşülüp, kararlar alınması beklenen konferansta, Nijerya’nın İSİPAB üyeliğine kabulü ve İSİPAB Genel Sekreterliği ile İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği arasındaki işbirliğine dair mutabakat muhtırası onaylanacak.
İSİPAB Konferansı 10. oturumunun teması, “21. Yüzyılın Sınamalarına Mukabele: Küresel Barış, Adalet, İstikrar ve Güvenliğin Tesisi” olarak belirlenirken konferans çerçevesinde Filistin Komitesi Toplantısı ile 4. Müslüman Kadın Parlamenterler Konferansı düzenlenecek.
Konferansın açılış konuşmasını geçtiğimiz yıl İSİPAB Konferansı’nın 9. oturumuna ev sahipliği yapan İran Meclis Başkanı Ali Ardashir Amoli Larijani yaptı. Başkan Larijani, konuşmasının ardından Genel Komite Başkanlığı’nı TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e devretti.
Sağduyulu hareket etmeliyiz
İSİPAB 10. Dönem Başkanlığı görevini Başkan Larijani’den devralmaktan gurur duyduğunu ifade eden Meclis Başkanı Çiçek, “Ülkemize gelen tüm dost ve kardeş üye devletlerin parlamento başkan ve temsilcilerini saygıyla selamlıyorum. Bu yıl alacağımız tüm kararların İslam ülkelerine hayırlı olmasını diliyorum. İSiPAB Konferansı 10. Oturumu, tüm dünyada din, mezhep ve ırk sebebiyle savaşların çıkarılmak istendiği kritik bir dönemde yapılıyor. Biz bu ortamda sağduyulu hareket etmeliyiz” diye konuştu.
Uluslararası anlamda teröre karşı ortak bir tepki verilmesi gerektiğini vurgulayan Meclis Başkanı Çiçek, “Biz terör belasından çok çekmiş bir ülke olarak tüm terör eylemlerini kınıyoruz. Dünya’nın neresinde olursa olsun terörist eylemleri yapanlar hiçbir dine mensup olamaz. Unutulmamalıdır ki son zamanlarda artan terör olaylarının İslam diniyle ilişkilendirilmesi son derece yanlış bir tutumdur” derken konferansa katılan tüm konuklara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
İstanbul’a gelen dost ve kardeş ülkelerin parlamento temsilcilerini selamlayarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kur’an-ı Kerim’de, ‘Onlar işlerini aralarında istişare ile yapar’ buyrulmuştur. Meclislerimizde işlerimizi istişare ile yapmak da bizim metodumuz olmuştur. TBMM de 23 Nisan 1920’de bu anlayışla açıldı. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve İSİPAB’ın da böyle bir anlayışla teşekkül etmesi değerlidir” dedi.
İşlerimizi batıya bırakmamalıyız
İSİPAB’ın bölgemiz ve tüm islam ülkelerinin sorunlarına çözüm aradığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İslam ülkelerinin sorunlarını böyle bir ortamda çözmeye çalışmaları çok büyük bir şanstır. Bizler sorunlarımızı, komplekse kapılmadan bu meclislerde çözüp, işlerimizi batıya bırakmamalıyız. Farklı dil ve mezheplerden olsakta konuşmalarımız ortak bir dili temsil eder” diyerek İSİPAB Konferansı 10. Oturumunun hayırlara vesile olmasını diledi.
İlk gün oturumu sonunda Meclis Başkanı ve İSİPAB Konferansı Dönem Başkanı Cemil Çiçek, konferansa katılan konuklar onuruna Dolmabahçe Sarayı’nda akşam yemeği verdi.
a